torsdag, juli 5

Hvorfor til Canberra?

Når jeg besøger et nyt land, så er landets hovedstad et vigtigt stop i min rejseplan. Hovedstæder er der, jeg får en forståelse af landets sjæl. Der er politik, historie, monumenter, museer. Det er her, landet regeres. For Australien er det Canberra, men hvad er det Australiens premierminister hedder?
Han hedder John Howard
”Mens jeg sad i flyet på vej ind over Australien, opdagede jeg til min fortrydelse, at jeg igen havde glemt premierministerens navn. Sådan har jeg det med de australske premierministre – jeg indprenter mig navnet og glemmer det næsten med det samme og får dårlig samvittighed. Jeg har nemlig den opfattelse, at mindst en person uden for Australien bør vide det”.

Sådan indleder Bill Bryson ganske sigende sin bog ”Fra et solbagt kontinent”. Vi bliver fornærmede, når amerikanerne tror, at Danmark er en del af Sverige. Men hvor mange danskere eller hvor mange udenfor Australien kan nævne landets premierminister? For dem der ligesom jeg var lidt i tvivl, så er svaret John Howard. Han er Australiens 25. premierminister og har været PM siden 1986. Dermed er han den PM, som har siddet næstlængst i stolen.
Solopgang på EPIC campingpladsen i Canberra.

Selvfølgelig skulle vi til Canberra
Egentligt havde vi droppet Canberra, men mens vi var i Sydney, kom byen igen på vores rute. Hvordan kunne vi besøge Australien og så ikke besøge Canberra. Hvordan kunne vi være i Sydney og ikke besøge Canberra, som ligger under 300 kilometer fra Sydney. Hvordan kunne vi have et transportmiddel, altså motorhome, og så ikke køre de tre timer til Australiens hovedstad, Canberra. Jeg ville lære noget mere om Australien og australierne, så Canberra kom igen på vores Australiensrute.

Canberra (kæn-bra) er Australien hovedstad og er med lidt over 300.000 indbyggere landets største by, som ikke ligger ved havet. Byen ligger i den nordlige del af det, som kaldes ACT – Australian Capital Territory.

Stedet for Australien hovedstad blev valgt i 1908 som et kompromis mellem de to største byer, Sydney og Melbourne. Canberra blev bygget med det ene formål at tjene som hovedstad. Ligesom Washington DC i USA. Den amerikanske arkitekt Walter Burley Griffin fra Chicago vandt konkurrencen om byens layout. Jeg fandt byen meget smuk og indbydende. Canberra var grøn. Der var parker overalt. Ingen høje huse, og alle steder, jeg kiggede hen, var der åbne områder. Perfekt til at løbe og cykle rundt i.

Ligesom Washington DC er min amerikanske favoritby, så er Canberra favorit til samme titel, når det gælder de australske byer. Det som også gør Canberra så herlig er, at den har noget så ”uaustralsk” som fire årstider. Vinter, forår, sommer og efterår. Hvor det er muligt at skelne med de forskellige sæsoner. Vi så folk med overtøj. Rigtige vinterfrakker! Det fandt vi nu ikke nødvendigt. Jeg holdt stadig fast i mine shorts. Vejret var stadig 15 grader midt på dagen, men køligt, 5 grader om aftenen og natten.

Hvad skulle vi se?
Hvorfor tage til Canberra. Sådan har byen nok også tænkt, og derfor har man sørget for, at de fleste nationale museer ligger i Australiens hovedstad, og at de er gratis. Om ikke andet så må/skal australierne til byen. Når det gælder oversøiske turister, så er det nok en hel del sværere at trække dem til byen. En skam, for Canberra ligger fint mellem Sydney og Melbourne. For at forstå australierne mener jeg, det er nødvendigt at besøge byen for at få et indblik i australsk historie og kultur.

På vores første dag i Canberra nåede vi kun Australian War Museum - www.awm.gov.au/
og
Parliament House - www.aph.gov.au/visitors/index.htm

Og det var ikke, fordi vi var dovne. Vi brugte tiden mellem kl. 09.30 og 16.10 på Anzac Parade alleen med de mange krigsmonumenter og på Australian War Memorial og Parliament House.
Australian War Memorial
Jeg troede ”bare”, det var et mindesmærke. Smukt udformet og et værdigt minde for de faldne australske soldater. Flot udsigt til Parliamentet House. Det var så det. Men under den evige flamme opdagede vi et stort museum om Australiens deltagelse i krige: Boer-krigen, Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig, Korea, Vietnam, Afghanistan og Irak. Hvorfor Gallipoli, Somme, Ypres, Saigon, Kabul og Bagdad? En lang trist lidelseshistorie om et land og et folk, som kæmpede andres krige. Bortset fra nogle japanske angreb har der ikke været krigshandlinger på australsk jord. Jeg blev noget overrasket og meget imponeret over udstillingerne.

Første Verdenskrig, og stranden ved Gallipoli, lige syd for Istandbul i Tyrkiet, er nok den krig og det sted, som har haft størst betydning for australierne. En australsk premierminister har udtalt: ”Australien blev skabt på strandene ved Gallipoli.” Her blev ANZAC – Australian New Zealand Army Corps den 25. april 1915 landsat og holdt stand i 8 måneder, inden de blev trukket ud igen med haftige tab. 8.500 australiere mistede livet, og 20.000 blev hårdt sårede.
Vi parkerede vores motorhome helt tæt ved parlamentet.

Det smukke australske parlament
Parlamentet i Canberra har hvert år over 1 mio. besøgende eller tre gange flere, end der er indbyggere i Canberra. Det imponerede mig, at vi kunne gå over på parlamenetet. Her i Australien er politikerne under folket og ikke omvendt. Helt bogstavligt kunne vi gå på "taget" af parlamentet.

Flaget over parlamentsbygningen var enormt. På størrelse med en rød London dobbeltdækker. Flaget bliver udskiftet hvert 4. til 6. uge. Så tages det ned til reperation, og på den måde har flaget en holdbarhed på ti år.

Australien er så stort, at landet en gang har ”mistet” en premierminister. Han forsvandt og er aldrig dukket op igen. Det var Harold Holt, som i 1967 under en vandretur på Mornington-halvøen syd for Melbourne bare forsvandt. Tænk sig at miste en statsminister. Sådan bare...
Ud over det vi fik set, er der også
National Museum of Australia, Canberra - www.nma.gov.au/index.html
National Gallery of Australia - www.nga.gov.au/Home/index.cfm The National Portrait Gallery har udstillinger to steder: Commonwealth Place og Old Parliament House.

Som sagt. Prisen på entre må afskrække turister fra at besøge de natonale australske museer i Canberra. De fleste er gratis. www.visitcanberra.com.au/
To gange Danmark på forsiden af Canberra Times den 2. juli 2007.

Hvordan finder du til Canberra?
Byen ligger 280 km fra Sydney .650 km fra Melbourne. 890 km fra Adelaide. 1.032 km fra Brisbane - og det er jo ingen afstand i Australien. Fra Sydney tager det tre timer i bil. En to-dages tur med overnatning giver tid til at se de vigtigste monumenter og museer.

Fakta - mandag den 2. juli
Oplevelser: Anzac Parade med krigsmonumenter, Australia War Memorial, Parliamenet House.
Tip: Se Gallipoli-filmen med Mel Gibson, og se hvor Australien blev skabt.
Rute: Rundt i Canberra.
Kørte kilometer: 30.
Overnatning: Exhibition Park in Canberra, EPIC campground, GPS koord. S35.226971 E149.147944, 8 kilometer nord for centrum, på hjørnet af Federal Highway og Flemington Road. 20$ med el.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Helt enig i hvorfor Canberra ;-) Det er der vel ingen grund til at besøge, men det har sikkert været interessant nok for dig alligevel. Spændende at høre om din fabelagtige venstrekørsel, det måtte vi alle igennem. Husk at sprøjte jer godt med snake repellant..., og fortsat god tur.

Anonym sagde ...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).