mandag, juli 9

18 grader kl. 19, og det er vinter

Vi vågnede til morgenkulde og morgensang fra det lokale fuglekor på dyrskuepladsen i Canberra. Temperaturen om morgenen var kun 5 grader. Det afholdt ikke fem forskellige slags papegøjer fra at istemme skønsang sammen med de første solstråler på en blå himmel. Vi glædede os til at skulle nord på, mod Queensland og forhåbentligt varmere vejr. Først var det dog lige tid til endnu et nationalmuseum. Vi var stadig i Canberra og ville gerne nå det nye National Museum of Australia.

National Museum of Australia
Museet ligger smukt midt i byen på Acton-halvøen ved Lake Burley Griffen. På parkeringspladsen var der parkeringsbåse til biler med campingvogne. Det måtte også gælde sådan nogle som os med et seks meters motorhome. Så det var nemt at finde en plads.
Vi skulle ikke betale entre. Museet var gratis. Allerede i indgangshallen blev jeg imponeret af bygningens storhed og karakter. Smukt. Fantastisk. Imponerende. Bygningen er cirkulær. Udstillingerne var i flere niveauer, men alle omkring Garden of Australian Dream, som lå i midten som en atriumgård. Inden vi fik lov at begynde udstillingerne, skulle vi gennem CIRCA-teatret, hvor vi begyndte med en tur i det imponerende rullende multimedieshow om ”Land”, ”Nation” og ”People”. Jeg har aldrig oplevet og set noget lignende. Børnene sad helt stille og så billederne og hørte lydene.

Udstillingen begyndte med dyrene og jorden. Fulgt af Australien som nation og sluttede af med de første australiere, aboriginerne. Altsammen i imponerende opsætninger og med meget informative teksttavler. I Garden of Australian Dream mødte vi Jeremy, som stolt fortalte om Frederik og Marys besøg. Hele ”havedrømmen” bygger på eksisterende veje, sanglinjer og aboriginske stamme og sproggrupper. Der var nævnt masser af stednavne. Også Hjem i South Australia. Som Frederik, Mary og Jeremy mente måtte have danske rødder. Måske. I hvert fald et rigtig godt museum. Til prisen. Enestående og fantastisk.
www.nma.gov.au/
Anderson VC Rest Area
Klokken var over tolv. Det var tid til at forlade Australiens hovedstad. Canberra lod til at være en fantastisk by med masser af muligheder for at blive klogere på Australien og australierne. Vi racede gennem byen og ud på landevejene. Godt 25 kilomter nord for Canberra gjorde vi frokoststop ved Anderson VC Rest Area ved Lake George, som ikke længere er nogen sø, men et græsningsområde for får. Vi mødte en lokal, som fortalte, at der tidligere blev afholdt bådrace på søen. I dag er det i bedste fald ”bare” et vådområde.
Rastepladsen er opkaldt efter oberstløjtnant Charles Groves Wright Anderson. Han ledte sin mænd gennem kamphandlinger i Malaysia fra den 18. til 22. januar 1942. Fanget bag japanernes linjer, kæmpede Anderson og hans mænd videre. Anderson fik Victoriakorset for sine bedrifter. Australien er ikke bange for at ære sine soldater.
Vi kæmpede os vej gennem Sydney. På Highway #5 måtte vi betale 7,70$ i vejskat for vores motorhome. Videre gennem et utal af lyskurver i det vestlige Sydney og frem til Pacific Highway #1, som skulle føre os nordpå. Det blev til en lang køredag. Men vi ville opleve National Museum of Australia. Så det var prisen, vi måtte betale.

Vi nåede frem til vores campingplads klokken 19.00. Temperaturen sagde stadig 18 grader. Tænk, at det var vinter. Det var blevet mørkt. Når solen går ned i Australien, så er det mørkt. Som i mørkt mørk. Sort. Alt virkede også lukket på campingpladsen. Kontoret og den lille butik var lukket. Vi ringede på klokken, og den flinke lejrchef lukkede os ind. Det med pengene kunne vi klare den næste morgen. De er så flinke australierne.
Fakta – tirsdag den 3. juli
Oplevelser: National Museum of Australia. ”Rush hour” ad #6 gennem Sydneys vestlige forstæder.
Tip: Kig forbi Canberra næste gang du er i Australien.
Rute: EPIC – Federal Highway #23 – Hume Highway #31 – Highway #5 – Fairford Road #6 – Pennant Hills Road #7 – Pacific Highway ”1 – Highway #15 – Pacific Highway #1 – Karuah – Holdom Road – Big4 Karuah Jetty.
Kørte kilometer: 470.
Overnatning: Big4 Karuah Jetty, 88 Holdom Road, Karuah. 20,50 $.
GPS koord. S32.661236 E151.964178
www.karuahjetty.com.au

Ingen kommentarer: