lørdag, juni 30

Indtryk fra Sydney

Den australske delstat New South Wales, hvor også Sydney ligger, har 6.775.000 indbyggere. Heraf bor 4.444.500 i Sydney. Da den engelske forfatter Anthony Trollope besøgte Australien, sagde han om byen: “I despair of being able to convey to any reader my own idea of the beauty of Sydney Harbour. I have seen nothing to equal it in the way of land-locked sea scenery.”
Anzac
Anzac Memorial i Hyde Park. 120.000 borgere fra New South Wales tjente i den australske hær under Første Verdenskrig. Mange af dem kom aldrig tilbage til Australien, men ligger begravet i Europa. Mindesmærket blev bygget i 1934. Hyde Park var oprindelig en væddeløbsbane og sportsområde, hvor der var alle mulige slags sportsgrene, bl.a. cricket. Efter sigende blev koloniens første cricketkamp spillet her i 1804.

Archibald Fountain springvandet i Hyde Park
Archibald Fountain fra 1932. I dag er Hyde Park springvand og smukke træalléer, som giver skygge om sommeren. På østsiden af Hyde Park kunne vi se den gotiske St Mary’s Cathedral og på vestsiden ved Elisabeth Street the Great Syngogue.
Hyde Park Barracks
Hyde Park Barracks på hjørnet af Queens Square og Macquarie Street blev bygget i 1819 til at huse mandlige straffefanger. I dag er bygningen et fint lille museum om stedets historie.

Sydney har lange varme somre og korte milde vintre. Sjældent kommer temperaturen under 10 grader i de ”kolde” måneder juni, juli og august. Sydney er berømt for sine strande, havnefronten med operahuset og, som de siger, “The Best Ever Olympic Games”. Byen har et udbygget og meget velfungerende transportsystem med gode veje, tog, busser, færger og taxier. Det var bestemt muligt for os at klare os uden bil.

Sydney er orienteret mod havet. Byen snor sig om en af verdens største naturlige havne. Det var her, det europæiske eventyr om Australien begyndte. Inden James Cook i 1774 fik travlt med at opdage den canadiske vestkyst, havde han lige tid til andre opdagelser. Han snuppede Australien i 1770 og gjorde landgang ved Botany Bay lige syd for Sydney.

Ud fra det som Cook fortalte om Australien, virkede landet som det perfekte sted for en ny straffekoloni efter tabet af store landområder i britisk Nordamerika til de nye Amerikanske Stater. Briterne blev smidt i havet af utilfredse amerikanske undersåtter, og USA blev grundlagt i 1776.
Arthur Phillip
Statue af Arthur Phillip i Royal Botanical Gardens. Haven blev etableret i 1816 som koloniens første køkkenhave til grøntsager. I Royal Botanical Gardens er det også ”aussie friendliness”, der hersker. Vi så ved indgangen et skilt med ”Please walk on the grass” – vær venlig og brug græsset – duft til roserne, kram et træ, tal med fuglene eller hold picnic på arealerne. Det er den australske mentalitet.

Den første transport af kriminelle til Australien kom i 1788, og kaptajn Arthur Phillip syntes ikke om Botany Bay, men bedre om den naturlige havn ved det det nuværende Sydney, hvor de gik i land den 21. januar 1788. Det var begyndelsen på Australien og på Sydney. Et sted for briterne at slippe af med kriminelle og modstandere af systemet.
Harbour Bridge
Den næste 500 meter lange Sydney Harbour Bridge forbinder det kommercielle centrum af Sydney med North Sydney. Den var færdigbygget i 1932 og kostede 20 mio. $, og det tog 60 år, inden broen var betalt.

Ingen kommentarer: