torsdag, juli 19

Rocky, Reef, Beef og Fast Food

Vi listede tidligt af sted fra Town of 1770. Stoppede efter en times kørsel for morgenmad i Bororen. Vi holdte lige ved byens mindesmærke for krigens ofre. Det lille mindesmærke af granit indeholdt seks navne fra Første Verdenskrig og fire navne fra Anden Verdenskrig. Mindesmærket var rejst i 1995, i 50-året for afslutningen på Anden Verdenskrig, til ære for de sønner og døtre, som havde tjent Australien i krige.
Hvor er det land da stort. Selvom jeg hjemmefra har siddet med et kort og målt afstande, så overraskede de lange afstande alligevel. Hver dag kørte vi mellem 150 og 200 kilometer. Hver aften når vi sad med kortet på bordet i motorhomet, så virkede det som om, vi ikke havde flyttet os. Vi var kommet tættere på målet og alligevel. Målet var jo egentligt ikke Cairns. Målet var landevejen, Australien, kysten, strandene, landskaberne og oplevelserne.

Det mål havde vi nået, og der blev hele tiden fyldt mere på. Selvom vi havde kørt 2.500 kilometer, havde vi kun set et fragment af Australien. Kun lige fornemmet den enorme geografi og de uendelige landskaber. Som landbaserede væsner så vi kun den otte meter brede asfalt og de 100 meter bush på hver side af de smalle landeveje. Vi nåede lige at fornemme eukalyptustræerne, postkasserne, de døde kænguruer og de specielle roadhouses. Nej, vi skulle være fugle. Se det hele i fugleperspektiv og få overblikket over dette store land og dets varierede landskaber. Efter endnu et stop med kaffe og legeplads, nåede vi efter fire timer frem til Rockhampton.
Rockhampton er en flad by, ingen højehuse og alligevel huser den 60.000 indbyggere, så byen er stor i areal. Byen ligger ved Queenslands største flod Fitzroy River. Det er ikke ved havet, men der er ikke langt til havet og revet. Byen ligger ved solens sydlige vendekreds, Capricorn på engelsk og hele området ved Rockhampton kaldes for Capricorn Coast. Ifølge Lonely Planet er byen en sammensmeltning af amerikansk inspireret country & western musik, store hvide hatte, Coke og australske V-8 og Bundaberg rom.

Først var der lidt handel, så guld nord for byen, lidt får, og så blev det kvæg i og ved Rockhampton. I dag er Rocky kød og fast food. Indenfor godt 200 kilometer af byen findes 2 mio. stykker kvæg, og i byen er gaderne fyldt med fast food steder. Rockhampton er førende indenfor dette område i Queensland. Byen har betydeligt flere ”fast” end ”slow food” restauranter. 72 fast food mod kun 48 ”almindelige” restauranter. Til sammenligning er Cairns og Townville mere ”slow” med henholdsvis 133 / 187 og 52 / 93.

Vi ville gerne støtte byens fast food dominans i Queensland og kørte ind på McDonalds. Fordelen ved McD er, at mad og service passer til prisen. Vi får hvad vi betaler for, hverken mere eller mindre. Efter frokost kiggede vi lidt på Rocky, men byen virkede ikke inspirerende på os, så vi fortsatte til Rockhamptons nordlige udkant og til vores Big4. Vi kom til pladsen klokken 14, og det var tid til store vaskedag.

På campingpladsen mødte vi en familie fra Løgstør. De var af sted på den modsatte tur af vores. De skulle fra Cairns til Sydney i motorhome. Delte nogle XXXX og udvekslede erfaringer. Vi fik nogle ideer til vores videre færd nordpå, og vi delte ud af vores oplevelser fra Sydney til Rockhampton. Specielt Fraser Island havde deres interesse.

Aftenen gik med at dyrke den danske hjemve. Sad i motorhomet og hørte P3, samtidig med at vi fulgte tv2.dk live updates af Tour de France på nettet. Utrolig hvor lille verden er blevet, siden internettet har taget over. Vi måtte da lige følge lidt med, selvom vi sad på den anden side af kloden. 10. etape var lige skudt igang. Klokken var 12.00 i Frankrig/DK. Hernede var det mørkt, der var stille på campingpladsen og klokken var 20.00. Den danske kylling Michael Rasmussen var i gult. ”Far, er det derfor de kalder ham kylling?” lød det meget logiske spørgsmål fra fem-årige Alfred.

Fakta – Onsdag den 18. juli
Oplevelser: Nemt at finde en parkeringsplads i Rockhampton – det var dagens højdepunkt.
Tip: Der er tøjklemmer med i Maui-pakken og der er tørrestativer på mange af campingpladserne.
Rute: Town of 1770 – Bruce Highway #1 – Rockhampton.
Kørte kilometer: 236.
Overnatning: Big4 Tropical Wanderer Resort, 394 Yamba Road (Bruce Highway), Rockhampton. 39,60$. 24 timers trådløs internet for 15$.
GPS koord. S23.345536 E150.521839

3 kommentarer:

C-klassen-BV-skole sagde ...

Hej med jer, det er vildt spændende at læse jeres blog. Jeg kørte sidste år selv turen fra Sydney til Cairns i et mobilhome fra Maui. Hele min rejse var arrangeret i samarbejde med MyPlanet, og det var alle pengene værd! Jeg får stadig deres nyhedsbreve, og det var her jeg lige faldt over jeres blog. Det er spændende at læse og gense noget af det jeg selv oplevede på min tur, og samtidig se/læse noget af det jeg ikke nåede at se. Jeg kørte 3938 km på min tur som varede i 25 dage. Jeg lavede også en blog, som jeg skrev til undervejs, det er bedre end 1000 postkort. Tjek den evt.
www.jesperdownunder.blogspot.com
Forsat god tur.
Med venlig hilsen
Jesper Jørgensen

Anonym sagde ...

Hej med jer
Jeg skal endelig vise min mand en lille del af Australien. Jeg har selv boet/gået i skole i Brisbane i 1960'erne, så det er et længe ventet og stort ønske at gense. Vi starter i Sydney 3 dg., så med fly til Cairns 4 dg. og med Maui Motorhome Spirit 2 t/s kører vi til Brisbane. Vi har ligeledes planer om nogle dage på Fraser Island, og slutter af med, booket via My Planet, et par dage på O'Reilly's Rainforest. Vi har "kun" 31 dage (hele sept. 07), så vi har ligeledes måttet frasige en hel del. Jeg har printet jeres blog ud og så er der spændende læsning til aftenkaffen. Du skriver om Akruba-hatten. Laves den også i læder? Kunne du evt. sende et foto, hvor du bærer den? Har I toilet og bad i Camperen? og er det ok at benytte? Fortsat god tur og vi glæder os til kommende beretningener.
Feriehilsen
Ann

Arne sagde ...

Hej Ann.

Den rigtige Akruba-hat laves kun i filt, men der findes mange andre hatte i læder/skind, bl.a. af kænguru. I Kuranda var udvalget enormt, og der er det muligt at finde noget for enhver smag.

Der var både toilet og bruser i vores Maui 4 autocamper, men fordi vi næsten altid boede på meget fine campingpladser, tog vi brusebad der. Toilettet brugte vi kun som nødtoilet til børnene, eller for vi ikke skulle ud om natten. Men både brus og toilet fungerede fint og kunne sagtens benyttes.

Hilsen
Arne