lørdag, juli 28

Ravenswood, Charter Towers og guld

Året var 1868. Marmaduke Carr, en landmand var ude at drive kvæg, da han efter et måltid ville tage sig lidt vand i Elphingstone Creek. Han fandt mere end bare drikkevand. Der var guld, og guldfeberen steg med det samme. Byen Ravenswood opstod i 1869 og var den første by i det nordlige Queensland, som ikke lå ved kysten. Byen oplevede flere op- og nedture. Allerede i 1872 blev der fundet guld i Charter Towers, og Ravenswood fik sit første tilbageslag. Mellem år 1900 og 1912 boede der 4.000 mennesker i byen og 50.000 i området. Ravenswood havde i sin storhedstid 48 pubber. I dag er byen i en bølgedal. 350 sjæle har adresse i og ved Ravenswood.

Vi forlod Townsville klokken 10.00 og kørte vestpå ad The Overlander Way. En meget bedre vej end da vi kørte på Bruce Highway langs kysten. I Mingela drejede vi fra og kørte 40 kilometer sydpå til Ravenswood.

Stoppede ved det gamle posthus, som i dag huser en lille købmandsbutik. Købte is og kiks. 6,80$ for nogle kiks. Vi opdagede senere på dagen, at Woolies i Charter Towers havde kiksene på tilbud til 1,68$. Vi måtte betale ekstra for spøgelsesbyens charme og størrelse, og at vi var langt væk fra alting.
Ravenswood, Queensland, AustralienVi tog en tur gennem det lille museum i den gamle retsbygning. 6$ kostede det at snuse gennem montrene med ting, som den nye verden værdsætter og passer på, men som vi hjemme i den gamle verden ville smide ud, når vi rydder op på bedsteforældrenes loft.
Ravenswood, Queensland, AustralienRavenswood, Queensland, AustralienTo af byens gamle barer stod stadig. Vi kiggede forbi Imperial Hotel og Railway Hotel. Af det en gang så grandiøse Brown Hotel var der kun stentrappen tilbage og nogle gamle sort/hvid fotos. Der var igen mere stille i Ravenswood, lige bortset fra når der sprænges i den lokale mine. Der gravers stadig efter guld. Med mere effektive redskaber end for 100 år siden, er det stadig muligt at udvinde guld.
Ravenswood, Queensland, Australien

Ravenswood, Queensland, AustralienRavenswood, Queensland, AustralienRavenswood, Queensland, AustralienBag den katolske St. Patrick kirke var der et udsigtpunkt, hvorfra vi havde mulighed at få et kig ind i moderne guldgraveri. Intet med vaskepande eller mineskakter. Det var en åben mine. Der bliver ”bare” gravet ned, mere ned og endnu mere ned. Store gravemaskiner og lastbiler gør arbejdet, 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen, 365 dage om året. I toholdsskift af tolv timer arbejdes der.

Sarsfield-minen indeholder mindre end 1 gram guld pr. et ton klippe. Hver lastbil vi så køre væk, havde hvad der svarede til en spiseskefuld guld eller for kr. 10.000 på ladet.

Charter Towers
Med før og nu billedet af minedriften forlod vi Ravenswood med Charter Towers som mål. Endnu en by som opstod på grund af det guldskinnende metal. Modsat Ravenswood overlevede Charter Towers. Mellem 1872 og 1899 boede der 27.000 personer i byen, og det var efter Brisbane den næststørste by i Queensland. Charter Towers er stadig en lille driftig by med næsten 10.000 indbyggere. Med 125 kilometer til den næste storeby, Townsville, har Charter Towers alle slags butikker og en ganske hyggelig hovedgade med flere gamle bygninger fra slutningen af 1800-tallet.

Vi tog en tur rundt i byen og fik klaret nogle indkøb i Woolworth. Herefter fandt vi vores BIG4 campingplads.
Autocamper og campingplads i Charter Towers, Queensland, AustralienFakta – Torsdag den 26. juli
Oplevelser: Ravenswood, Charter Towers.
Rute: Townsville – Mingela – Ravenswood - Mingela – Charter Towers.
Kørte kilometer: 219.
Overnatning: BIG4 Aussie Outback Oasis Cabin & Van Village, 76 Dr George Dve, Richmond Hill, Charter Towers. 33$ for en overnatning. BIG4 trådløs netværk.
GPS koord. S20.063167 E146.279032

Ingen kommentarer: