mandag, juli 9

Akruba, Arnott’s, Vegemite og RM Williams

Australien og australierne elsker at markedsføre sig. Vise verden hvad Australien virkelig handler om. Der er de australske ikoner som Sydney Opera House, Sydney Harbour Bridge, Ayers Rock (Uluru) og Great Barier Reef. Der er dog flere ikoner til rækken. Mindre kendte i Danmark er eksempelvis Vegemite, Akruba, Arnott’s og RM Williams. Der er tale om lige så vigtige australske ikoner.

Port Macquarie er med 40.000 indbyggere en af de største byer mellem Newcastle og Brisbane. Det er dog svært at se. Den virker landlig, hyggelig og tæt lav bebyggelse og palmetræer i centrum, gør den sydlandsk, næsten spansk.

Vi brugte lige lidt tid i byen. Vinduesshoppede bl.a. et par butikker med RM Williams støvler. Sådan et par skal jeg have med hjem. Måske. Eller et par Blundstone.

Handlede ind i IGA, inden vi fandt Pacific Highway, der skulle bringe os nordpå. Vi købte bl.a. Tim Tams, chokoladekiks fra Arnott’s, alle australiere og mine kollegaer i MyPlanet er vilde med dem. Hvorfor forstår jeg ikke. Men resten af familien holder også af dem, så der kom et par æsker med.

Jeg fik også listet et glas Vegemite ned i indkøbsvognen. Jeg var nødt til at smage det stof, som en hel nation er vokset op med. Som vi har vores solgryn til morgenmad, amerikanerne har peanut butter, så har australierne Vegemite.

Vegemite ligner smørefedt til vogndelen på en lastbil. Det blev ”opfundet” af Fred Walker og Cyril Callister i 1922 i Melbourne. Hvad er det egentligt? Vegemite er gær tilsat selleri, løg, salt og et par hemmeligheder. Lyder interessant. Vi forlod Port, som Port Macquarie også kaldes.

Akruba-hatten
Vi gjorde frokoststop i Kempsey. En by med under 10.000 indbyggere, der lever af at være servicecenter for gårdene i Macleay Valley. Dertil kommer, at en af Australiens største ikoner, Akruba-hatten, bliver produceret på en fabrik i den sydlige del af byen.

Hvad har Bill Clinton, Ronald og Nancy Reagan og Pavarotti til fælles med den australske farmer og bushmann? De har alle en Akruba hat.

Akruba hatten er det australske svar på Stetson cowboyhatten. Ved turistinformationen, lige ved Pacific Highway, var der en fin rasteplads med legeplads til ungerne. Jeg tog en tur i turistinformationen og lærte om Akruba. Det er et aboriginsk ord som betyder hoveddække.

De 120 medarbejdere på Akruba-fabrikken laver dagligt 1.200 hatte eller 300.000 om året. I gennemsnit bruges der pelse fra tolv kaniner til hver hat. Det er ulden, som bruges. Den laves til en filt-masse, som gennem et utal af processer formes til hatten. Hatten skabes af kærlighed og håndværk. Det kræver 14 processer og 162 håndbevægelser, før en hat er klar til sin æske.

Kaniner er en af Australiens plager. Før de første skibe med engelske fanger kom til Australien, fandtes der ikke kaniner i landet. I 1859 satte Thomas Austin fra Victoria 25 kaniner fri. Han ville have noget at jage. Det skal jeg love for, at han og hans efterkommere har fået. I midten af 1900-tallet var der flere hundrede millioner kaniner i Australien. I 1950’erne blev der introduceret myxomatosis, en virus fra Brasilien, som reducerede bestanden til 100 milloner kaniner. Kaninerne slog igen. Blev resistente. I dag regner man med, der er 250 milloner kaniner.

Historien om Akruba begyndte i 1874, hvor Benjamin Dunkerley kom til Tasmanien og startede en lille forretning. Omkring år 1900 flyttede han forretningen til Sydney og mødte hattemageren Stephen Kir. Hattevirkesomheden var skabt. For at holde omkostningerne nede og flytte tættere på det største marked, 40% af alle hatte bliver solgt i Queensland, flyttede produktionen til Kempsey i 1972. Firmaet er stadig familieejet, og femte generation står i spidsen.

Australierne vil gerne være stolte af at være australiere. Ved at gå med en Akruba kan man vise det.

Nord for Kempsey kørte vi fra Pacific Highway og ud mod South West Rock, hvor vi besøgte Trial Bay Gaol. Brugte 16$ på entre for at se nogle gamle hustomter efter et godt 100 år gammel fængsel og interneringslejr. Klokken 16.30 rullede vi ind på Nambucca Beach Holiday Park.

Fakta – Torsdag 5. juli
Oplevelser: Turistinformationen i Kempsey, hvor jeg så filmen om, hvordan Akruba-hatten bliver til. Trial Bay Gaol.
Tip: Tag en lille detour på 30 kilometer fra Macksville til Taylors Arm, hvor du finder ”Pub With No beer”, kendt efter en Slim Dusty sang.
Rute: Port Macquarie - Pacific Highway – Kempsey – South West Rock – Arakoon State Conservation Area – Pacific Highway – Nambucca – Nambucca Heads – Nambucca Beach Holiday Park.
Kørte kilometer: 163.
Overnatning: Big4 Nambucca Beach Holiday Park, 26 Swimming Creek Road, Nambucca Heads. 37,80 $.
GPS koord. S30.62881 E153.011729
www.nambuccabeach.com.au

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Uhm TIM TAMs, mine tænder løber i vand. Var så heldig at mine australske venner huskede min last og have nogle med da de besøgte mig i DK i sommer. Mht Vegemite - synes det smager som Maggie terninger. Jeg fik dog lært at spise det derned efter jeg fik lært at smøre et tyndt lag på brødet - det er jo ikke Nutella - men hellere TIM TAMs de er meget bedre.