lørdag, juni 30

Sydney Opera House, The Rocks og Darling Harbour

En stille start på dagen. Vi nåede hotellets morgensmadsbuffet, inden den lukkede klokken 10:30. Den får 3 af 5 Hilton-stjerner for et bredt udbud, ganske flot og velsmagende. Dog lidt mere basic morgenmad end Hilton i København og Swissotel i Singapore, men stadig med gode muligheder for at blive mæt.

Efter morgenmaden var det igen tid til oplevelser. Kun 200 meter fra The Cambrige Inn, lige om hjørnet til Oxford Street, ligger der et busstoppested. Både bus 377 og 380 kører til centrum og Circular Quay. Vi tog #380. Det kostede 4,20 for to voksne og et betalende barn. Alfred på fire var gratis.

Vejret var lidt køligere, så vi begyndte lige dagen med en ekstra kaffe. Så kunne børnene igen lige spille lidt Nintendo. De havde hurtigt lært at spørge, om vi ikke har lyst til kaffe = så kan de få lov til at spille. Vi valgte Opera Bar, lige ved operahuset. En ”flat white” – 1/3 espresso og 2/3 mælk og en Caffe Latte til 8 $. Fra Opera Bar havde vi en smuk udsigt til både Sydney Harbour Bridge og Sydney Opera House.
Børnene spilllede Nintendo på Opera Bar.

Sydney Opera House
Mens vi sad i baren, blev det i Christchurch New Zealand bestemt, at Sydney Opera House skulle på UNESCO World Heritage List over bevaringsværdige bygninger af ekceptionel karakter. Godt gået Utzon. Det gjorde mig stolt at være dansker. Designet på Sydney Opera House blev afgjort i en konkurrence i januar 1957. 250 arkitektforslag fra 32 lande. Vinderprisen på £ 5.000 gik til den dengang kun 38-årige danske arkitekt Jørn Utzon.
Sydney Opera House set Opera Bar.

Byggeriet begyndte, og budgetterne blev overskredet. Bygherren ville ikke længere lege med og følge Utzons planer for udformningen af operahusets indre. Det kom til et brud. Utzon forlod projektet og har aldrig siden været i Sydney for at se operahuset, som stod færdig i 1973. Prisen for et stykke verdensarkitektur blev over 100 mio. AUD

Sydney Opera House

Vi gik fra baren ud til Bennelong Point, hvor operahuset ligger. Skudt ud i havnen på en halvø. Om Utzon fik sin inspiration fra appelsiner, sejl, snegle, Maya templer eller skildpadder der har sex, så er bygningen et fantastisk syn og enestående arkitektur, som jeg ikke mener, verden har set lignende. World Heritage Site mærkatet var vel fortjent. Det samme mente 79% af Sky News TVs australske seere i en undersøgelse i aftenens nyheder.
Vi tog turen rundt om den op til 67 meter høje utrolige bygning og jeg skød billede efter billede efter billede. Plus et par familiebilleder på hovedtrappen foran operahuset. Godt at vi har fået de digitale kameraer.
Asta og Alfred på trappen til operahuset og med Sydney Skyline i baggrunde.

The Rocks
Efter operahuset gik vi tilbage forbi Circular Quay og over til The Rocks. Den ældste bydel i Sydney. Det var her, de første huse blev opført af de medbragte straffefanger i 1788. Der var sket meget, siden det overbefolkede The Rocks var fyldt med fordrukne sejlere og prostituerede, hvor lov og orden ikke var på dagsordenen. Området var en infektionsbombe med affald og afløb direkte i gaderne.
Cadman’s Cottage i The Rocks

www.therocks.com/

I dag kunne en lille familie fra Danmark godt bevæge sig sikkert gennem de meget turistede gader. Vi besøgte først Cadman’s Cottage. Det lille stenhus fra 1816 lå oprindeligt lige ved havet og er en af Sydneys ældste bygninger. Vi tog trappen bag huset op til George Street. Fulgte gaden med butikker og pubs, drejede til venstre af Mill Lane og ind i det lille butikscenter ved Sydney Visitor Centre. Bag Argyle Street gik vi ad Harrington Street, tog trapperne forbi Susannh Place Museum til Glouchester Street og forbi Australian Hotel.
Australian Hotel.

Herfra gik vi under Sydney Harbour Bridge. Du kan ikke komme til Sydney uden at prøve Bridge Climb. Heldigvis kom jeg til Sydney første gang sidste år og prøvede BridgeClimb. Ingen grund til igen at stå på den 75 år gamle jernbro, 132 meter over vandet, og se operahuset. Det var klaret, så i år kunne jeg nøjes med at dyrke min højdeskræk ved at kigge op på de små tændstikmennesker, som tog turen op ad jernbuerne.

Det begyndte at småregne, så vi gik direkte til Darling Harbour og Harbourside Center, hvor vi begik den fejl at spise i food courten. Det var dyrt og ikke specielt godt. På modsatte side lå King Street Wharf fyldt med barer, cafeer, bistroer og restauranter, men hvor pris og kvalitet hænger en smule bedre sammen. Efterhånden som solen gik ned, blev der mere og mere liv ved havnefrontens udskænkningssteder. Mange havde happy hour mellem 17 og 19.
Where the bloody hell are we?
Alfreds første forsøg med fotografering.

Vi tog monorailen til Galleries Victoria og browsede rundt mellem butikkerne og til Queen Victoria Building med de mange designerbutikker og dansk sølvtøj fra Georg Jensen.

Gik op til Elisabeth Street og tog bussen hjem til Oxford Street og The Cambridge Inn. Hos Duffy Brother’s købte vi Cheerios, 2 liter mælk, peanutbutter, bananer, appelsiner, vindruer og toastbrød og havde, så vi kunne få et let aftensmåltid, inden vi, trætte efter dagens oplevelser, gik i seng. En god lang dag var til ende.

Fakta – Torsdag den 28. juni
Oplevelser: Sydney Opera House, The Rocks, Darling Harbour, Queen Victoria Building.
Overnatning: The Cambridge Inn, 212 Riley Street, Sydney.

Ingen kommentarer: