tirsdag, juli 24

Undskyld Rocky og ja til strandcamping

Jeg skylder Rockhampton en undskyldning. Byen indeholdt mere, end jeg så ved første øjekast. Vi brugte torsdag formiddag på at give Rocky en chance. Første besøgte vi det lille kunstmusem, Rockhampton Art Gallery. Ingen entre, men med sikkerhedsvagt, og vores tasker skulle blive i receptionen. Museet havde en Sidney Nolan, en Russel Drysdale og en ganske fin lille udstilling om de oprindelige folk fra Great Keppel Island. Der var flere sort hvide billeder af aboriginere taget af en Jens Hansen Lundager (1856-1930). En dansker i Queensland som har taget nogle portrætter af triste ansigter med sørgelige blikke. De lignede folk uden en fremtid. Flotte og sigende. Men hvem var Jens Hansen Lundager? Hvad var hans historie, og hvorfor havde han taget billeder af aboriginere? De svar fik vi ikke på udstillingen. Måske en sag for nettet.
Efter kunstmuseet gik vi en tur langs Fitzroy River og gennem Riverside Park. På modsatte side lå flere victorianske huse. Ganske flot komposition med palmer og blå himmel. Vi gik forbi posthuset og hen ad Denham Street. Kom forbi stormagasinet Stewart, som blev etableret i 1862. Kiggede indenfor i det gamle varehus. På første sal havde de en kæmpe campingudstilling, og jeg forelskede mig i flere telte, forskelligt tilbehør og mindst to forskellige swags. Australiernes specielle hylster til soveposer. En swag har en skumgummimadres og et overlagen. Perfekt til de kolde nætte i outbacken og til at holde øje med de klare stjerner på den sydlige himmelvælving, når mørkets sorte nat har omslugt swaggen. I stueetagen faldt jeg over et par R.M.Williams Stockyard støvler til 184$. Prøvede et par. De omslugte mine fødder på en meget behagelig måde. Desværre var de et nummer for store, ellers var de røget i bagagen til Danmark. Kiggede også på Akruba hatte. De havde den klassiske Akruba Stockman til kun 99$. Jeg troede, Akruba-hattene var meget dyrere.

Så gik vi hen ad East Street forbi den gamle retsbygning. Rockhampton havde mere at byde på end de kedelige motorvejslignende indfaldsveje fyldt med butikker, servicevirksomheder, bottle shops og fast food joints. Undskyld Rocky.
Fra East Street fulgte vi Fitzroy Street til City Centre Plaza. Torsdag den 19. juli skulle Australiens største legetøjsudsalg begynde. Ungerne ville gerne være med til at øge omsætningen. Vi kiggede ind i Target, som holdt udsalget. Der var mennesker overalt. Der var kamp om indkøbsvogne og nogle kom med pallevogne for at kunne slæbe af sted med de store kasser med legetøj, de havde investeret i. Det måtte være julegaverne, som var reddet.

Efter Rockhampton fortsatte vi nord på. Vi havde igen et par hundrede kilometer, som skulle køres. Fra Rockhampton og de næste to hundrede kilometer var det et varierende landskab med træer og åbne græsningsområder til køer. De fleste køer vi så var pukkelryggede hvide køer a la indiske køer. Meget magre. Vi kunne se ribbenene på mange af dem. Utroligt at de kunne bruges til kødkvæg. En ting, der undrede mig i Australien, var prisen på mælk. Så mange køer, men det var ikke malkekøer. 3,5$ måtte vi betale for to liter mælk i Coles i Rockhampton. Tørke i Australien har betydet at mælkeproduktionen er for lav, og det har presset priserne op.

Det var igen blevet kængurutid. Mellem Marlborough og til vi drejede fra Bruce Highway og kørte ned til St. Lawrence, mindre end hundrede kilometer, så vi 41 kænguruer. Alle døde. De lå i vejkanten. Et sted lå der tre døde kængururer inden for 100 meter af et gult advarselskilt. Advarsel mod krydsende koalaer. Ingen skilte advarede mod kænguruer.
I St. Lawrence ville jeg lige tjekke byens gratis campingplads. St Lawrence Recreation Reserve. Ganske fin. Pladsen var uden græs, men der var en meget fin ny toiletbygning. Der var brusebad. Tre minutter for en dollar. En plads der giver fuld ”value for money”. Klokken var 15.30, da vi kiggede forbi, og der holdt allerede 22 vogne. De fleste biler med campingvogne, men også et par motorhomes fra Maui og Britz. Vi havde på forhånd besluttet at ville køre nogle flere kilometer, elles var vi nemt blevet fristet til at blive.
Lidt nord for St Lawrence og inden Carmila kom vi forbi Clearview. Også her var der en gratis plads næsten ved havet.

Ved Mobile tankstationen i Carmila drejede vi fra Bruce Highway. Vi havde efter længere overvejelser belsuttet at prøve en gratis plads. En afveksling til de så organiserede og ordentlige BIG4-pladser. Jeg havde i bogen ”Camps Australia Wide 4” af Cathryn & Philip Fennell set, at det var lovligt at holde ved Carmila Beach, at det ikke kostede noget, og at der var tørkloset toiletter.
Fra tankstationen og ned mod stranden var de første kilometer almindelig asfalteret landevej. Så blev vejen smal og gik mellem sukkerrørsmarkerne. Kun et spor, men stadig asfalteret. De sidste 300 meter til stranden og til de første gratis campingpladser var sandvej. Rusty Roo klarede turen fint. Vi holdt os til de tilkørte spor og ikke noget med at køre i det løse sand eller følge efter firehjulstrækkerne. Ingen tvivl om, at Carmila Beach var sjovest, hvis man sidder bag rattet i 4x4. Vi kørte en kilometer langs vandet og pladserne og fandt en lille plads med fast underlag, så vi også med sikkerhed kunne komme derfra dagen efter. Pladsen havde ingen vand og el, men der var mulighed for at dumpe toilettet.
Vi gik en tur til stranden. Ungerne legede i sandet, mens vi lavede aftensmad. Et par sorte Australian Brush Turkeys holdt øje med os og kom med jævne mellemrum forbi for at se, om vi havde tabt noget lækkert. Klokken 17.30 var det mørkt, og vi søgte indenfor. Spiste, vaskede op, spillede kort og læste. Det blev til en tidlig godnat.

Fakta – Torsdag den 19. juli
Oplevelser: Rockhampton, Art Gallery, varehuset Stewart, Australia’s biggest toy sale i Target, St. Lawrence Recreation Reserve, Carmila Beach.
Tip: Overvej at bruge nogle af gratis campingpladserne. Evt. skift mellem BIG4 og gratis pladser.
Rute: Rockhampton - Bruce Highway # 1 – St. Lawrence – Carmila – Carmila Beach.
Kørte kilometer: 266.
Overnatning: Carmila Beach, 6 km øst for Carmila. Gratis.
GPS koord. S21.916401 E149.465043

Ingen kommentarer: