tirsdag, august 14

Queensland – den australske solskinsstat

De sidste 26 dage af vores ferie brugte vi i Queensland. Fra Brisbane til Cairns var det blå himmel, gul sol, hvidt sand, lysegrønne sukkerrør, mørkegrøn regnskov, rødt jord og solbrune australiere. Queensland er sol, sand, strand, surfere, swimmingpools og sukkerrør. Australiere er generelt meget til ude- og strandliv, men for indbyggerne i Queensland, eller ”banana bender” som de kaldes, er det en livsstil.

Tør og våd sæson
Egentlig har Queensland ikke vinter og sommer, men sol hele året. Der er den våde og den tørre sæson. Vi var i den tropiske del af Australien. Det var kun et spørgsmål om, hvor meget det regnede. Fra januar til april er det regntid med høje temperaturer og høj fugtighed. Områder af delstaten er svært tilgængelig, når regntiden sætter ind. Hele tiden så vi skilte som advarede mod oversvømmelser. Vi kørte langt fra kysten, og jorden var knastør, så er det svært at forestille sig disse syndfloder skylle gennem landskabet.

Vi oplevede bedre vejr i Queenslands vinter end den sommer, der havde været hjemme i Danmark. Det selvom Australien oplevede den koldeste vinter siden 1950. Generelt har Australien haft en meget våd juni måned i 2007, hvor der i Victoria og New South Wales er kommet tre gange så meget nedbør som normalt. Til gengæld har det stort set ikke regnet i juli måned. Sammenlagt på vores 45 dages ferie havde vi to timer med regn. Der var tyve minutter i Sydney. Den resterende regn fik vi, da vi kørte over bjergene til Townsville og i bjergene vest for Cairns.

Hele ferien i shorts
Vi tog fra Danmark den 22. juni. Jeg havde shorts på. Vi kom hjem til Danmark den 6. august, og jeg havde stadig shorts på. Det var shorts hver eneste dag, dog ikke det samme par. På nær to dage havde jeg også sandaler på. To dage i Canberra, hvor temperaturen om natten nåede frysepunktet og i løbet af dagen ”kun” nåede ti og tolv grader, valgte jeg støvler frem for sandaler.

Efterhånden som vi kom nordpå, blev det varmere og varmere. Vi sluttede af med næsten 30 grader i Cairns. Australierne talte om, hvor dårligt og koldt vejret var, og vi havde ikke under 20 garder i den tid, vi var Queensland. De skulle prøve en dansk sommer!

Samlet to timer med regn. Det er da en flot sommerferie i Australiens vinter.

2 kommentarer:

sten sagde ...

Hej Arne. vi er en familie på 4 der har tænkt os at tage afsted i Motorhome fra Sydney til Cairns i Marts måned 2009. Jeg er bare lidt itvivl om det rent vejr mæssigt er et godt tidspunkt da jeg kan se på deres vejr prognoser at det regner en del på det tidspunkt.Hilsen Sten

Arne sagde ...

Hej Sten.

Efter min mening er det et OK tidspunkt. Det er regntid i den tropiske del af Australien (det nordlige Queensland), men ikke noget der bør få jer til at ændre rejsetidspunkt, hvis alt andet ellers passer for jer. Regntiden betyder at det regner en time eller to næsten hver dag og det er meget fugtigt.

Brug evt. www.wunderground.com - TripPlanner. Her fandt jeg følgende info for Cairns (20.-30. marts):

1% chance/risiko for temperatur over 32 grader.
0% chance/risiko for at det fryser.
13% chance/risiko for skyer.
20% chance/risiko for vind.

I de seneste syv år var der i Cairns følgende antal dage med regnvej (et par timer):
2007: 8 af 10.
2006: 10 af 10.
2005: 3 af 10.
2004: 4 af 10.
2003: 1 af 10.
2002: 5 af 10.
2001: 5 af 10.

Det giver noget konkret at træffe en beslutning ud fra.

Jeg ville nok begynde i Sydney og så arbejde mig nordpå. Hvis I er heldige, så er regntiden ovre når I kommer til det nordlige Queensland.

Hilsen og god tur.
Arne