mandag, april 30

Stenen, revet og operahuset - Australien

En førstegangsrejse til Australien handler ofte om ikoner. Om Ayers Rock i det røde center i Northern Territory, om Great Barrier Reef ud for Queensland og det arkitektoniske mesterværk af danske Utzon - operahuset i Sydney. Sådan var det også med min første rejse til Australien. Men hvad skulle den næste tur indeholde?

Ayers Rock, Northern Territory.


Great Barrier Reef, Queensland.



Operahuset i Sydney, New South Wales.


Men Australien er meget mere end tre ikoner.

fredag, april 27

Flimklip fra Australien

Det kunne være svært nok at beslutte sig. Hvordan fik vi valgt, hvad vi skulle se på turen Down Under. En tur på nettet gør ikke beslutningen lettere. På You Tube findes et utal af filmklip om Australien. Sådanne videoer gør ikke valgene lettere. Jeg fandt bl.a.

Qantas - The Spirit of Australia


Australian Rules Football promotion video


No other place like Sydney

torsdag, april 26

En herlig tur ad mindernes vej

I december 2006 var jeg en tur i London og faldt over en bog af Tom Parry: Thumps Up Australia - Hitchhiking the Outback. I marts måned fik jeg den endelig læst.

Det blev til en dejlig tur down memory lane, da jeg læste Tumbs Up. 281 sider underholdende læsning om Tom og kærestens tur rundt i Australien. En tur på tommelfingeren, hvor de mødte og blev taget op af de mest underlige personligheder. Outbacken må være fyldt med dem eller det er bare dem som tager "hitchhikere" op.

Bogen var en amerikansk On the Road møder australske Down Under mentalitet i en søgen efter det ægte Australien. Outbacken. Woop Woop. The back of Bourke. The never never. The bush. Kært barn mange navne. "The great bugger all" skriver Tom Parry om outbacken og grunden til at hovedparten af australierne bor indenfor kort afstand af havet i det der kaldes boomerang bæltet fra Melbourne over Sydney til Brisbane.

Outbacken er ensomheden, langt mellem byerne og mellem vandhullerne - roadhouses. Havde glemt hvor meget outbacken og det røde center i Australien fascinerede mig og siden mit besøg i maj 2006 har haft tag i mig. Bogen bragte det hele frem til overfladen igen. Jeg vil tilbage til outbacken. Det var ikke never never i mit hoved. I want to go back.

For Tom og Katia blev det til 12.000 km af uendelige landeveje fra Adelaide til Alice Springs, Darwin, Cairns, Brisbane, Sydney, Canberra, Melbourne og tilbage til Adelaide. Tom Parry beskriver mere end bare de almindelige "turistfælder". Det var en næsten spirituel, historisk og ikke mindst fysisk rejse gennem det store land.

Tom Parry: "Next time Crocodile Dundee is on, we might both end up sitting through it".

Det er hvad Australien og ikke mindst outbacken gør ved dig, når den først får sit faste greb i dig. Det stod helt klart for mig. Outbacken er et af de elementer, der trækker i mig, når jeg tænker Australien.

mandag, april 23

Har som optakt til Australien læst Long Drive

Sean & Davids Long Drive. Som ingen anden bog. Herlig underholdende og let læst bog om Sean & Davids tur gennem Australien. Med humor fortæller Sean Condon om turen, deres udfordringer og oplevelser. Ikke nogen helt almindelig guidebog eller rejsebeskrivelse. Bogen er udgivet på Lonely Planets Journeys, men Sean får aldrig lov til at skrive en traditionel guidebog for Lonely Planet. Bogen er alt andet end en ordinær guidebog. Læs den og vær klar til at rejse til Australien, så kan du altid bagefter tage fat i de kedelige rejsehåndbøger, når du vil vide, hvornår det og det museum i Sydney ikke har lukket.

Sean Condon: ”We made a left ar Erldunda. The world’s biggest rock is just 244 Ks away – but a short walk, considering how far we’ve already come today. (And we have travelled a really long way – almost an entire week of constant driving. The great big irony is that I’m just not all that interested in seeing Uluru anyway. I’m sure it’s impressive and spectacular and everything, but the fact remains it is just a big rock. But then again, if I think about what I’d otherwise be doing on a Tuesday afternoon, geological freaks become suddenly much more appealing.)”

Sean Condon: “Friday, Alice Springs.
There is no driving today. What a relief. My ass thanks me. Driving makes you crazy after a while – and as I’ve said, I don’t even drive. Even just thinking about what lies ahead upsets me – 500 Ks from here to Tennant Creek, a further 1000 Ks up to Darwin, turn around and head back to Tennant Creek, then all the way across to Townsville in Queensland, which is a whole other few thousand Ks again. I had mistakenly thought all the horror driving was behind us. What a chump. In the Outback (about seven-eights of the entire country) that sort of driving is never behind you.
Australia is too big.”

Long Drive = great book
Sean & David er et par neurotiske australiere med en dårlig attitude til livet som tager et ”road trip” gennem Australien. Du tager en blå 1966 Ford Falcon, to rigtige aussie-drenge, et utal af XXXX og lignende, et solbagt kontinent, en tur Melbourne, Adelaide, Alice Springs, Darwin, Mt. Isa, Cairns, Surfers Paradise, Byron Bay, Sydney, Canberra og Melbourne, så får du en ”long drive” og 286 sider australsk humor. Når du er færdig med bogen, er du klar til Australien og aussi humor.

Sean & Davids Long Drive er af den slags bøger du enten elsker eller hader.

søndag, april 22

Vi skal til Australien til sommer

Jubii. Vi skal til Australien til sommer. Ja, så langt så godt. Men.
Hvornår skal vi tage af sted?
Hvor længe skal vi blive dernede?
Hvordan kommer vi derned?
Skal vi flyve over Asien eller over Nordamerika?
Hvor i Australien skal vi egentligt hen?
Hvordan skal vi komme rundt?

Vi vil gerne til Australien. Det er ikke nok. Vi begynder et helt forkert sted. Hvorfor rejser vi om på den anden side af jorden. Hvad er det vi vil opleve i Australien? Hvorfor er det vi rejser til Australien?
Når det er afklaret, så kan vi så afgøre, hvor i Australien vi skal hen, og hvordan vi skal komme rundt.

fredag, april 20

Hvor skal vi hen, du? London, Norge, Australien?

Det er tid til forandring. Til sommer kan jeg ikke få lov til at se de smukke canadiske bjerge eller lege cowboy på den amerikanske prærie. De seneste to år har vi været på to fantastiske familieferier i motorhome gennem det vestlige Canada. Der skal noget nyt til. Nu er der kun godt to måneder til, ungerne har sommerferie, så vi skal have besluttet os. Hvor går årets familietur hen?

London er en fantastisk by, men der kan vi altid tage hen.
Norge er smuk, men kan vi være sikre på vejret.
Australien er Australien. Sol og strand. Outback og rød jord. Utzons operahus og frodige Tasmanien.

Australien. Det lyder fristende, og min søde hustru kunne få lov til at gå mindernes vej fra en glad australsk studietid. Selv om Australien er på den sydlige halvkugle. Selv om årstiderne er vendt på hovedet, så kunne vi med lidt god planlægning få en god, spændende og varm sommerferie i landet Down Under.

Vi måtte træffe en beslutning. Sebastian Klein er på DR TV på jagt efter Australiens mærkeligste dyr. Ungerne vil se koala og kænguru. Min hustru er tændt på mindernes vej. London og Norge må vente. Efter at have set nedenstående filmklip fra Tourism Australias kampagne "Where the bloody hell are you" var vi ikke i tvivl. Vi skal til Australien.

Tourism Australia: Where the bloody hell are you

onsdag, april 18

Jeg fik rejsefeber som 22 årig

Jeg var 22 år inden jeg første gang sad i et fly. Men siden har rejsefeberen raset i min krop.
Jeg kan ikke finde stilstand. Må hele tiden videre.
Specielt Canada fylder meget i mit rejsehjerte, men også Norge, Italien, USA og Australien er fantastiske lande at rejse til.
I de senere år har to rejseformer optaget mig. Ferie i motorhome med familien og udfordrende ture i en lille gruppe af ligesindede.
Læs mere om mine rejser til Australien, Canada, USA og flere andre lande.

I 2006 var vi på en fantastisk familietur i motorhome gennem de canadiske Rocky Mountains. Vi sluttede turen af med Calgary Stampede. Se filmklippet.